BAHASA LAIN    Apple iPhonedownload img04 Picture7 icon6

w3c

Laman Web Puspanita menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) /Disability Access. Kemudahan W3C Web Accessibility Initiative (WAI) dan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 diwujudkan supaya menjadikan Laman Web Puspanita ini mesra pengguna terhadap keperluan OKU.

A) Pengguna cacat penglihatan;

Dapatkan IE Page Reader di sini.

1. Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.

2. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech engine . Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain.

Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini.

B) Pengguna buta warna;

Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman Laman Web Puspanita. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan dan warna templete Laman Web Puspanita akan berubah serta-merta.

C) Pengguna warga tua;

Bagi pengguna warga tua, Laman Web Puspanita ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halamanLaman Web Puspanita. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.